-
Despre noi
STATUTUL ASOCIATIEI "LIGA CITADINA A SERVICIILOR PUBLICE SI COMUNALE DIN ROMANIA"
Într-o perioada înca tulbure, ca urmare a evenimentelor din decembrie 1989, în ziua de 17 ianuarie 1990 s-au întrunit, la sediul Grupului Intreprinderilor de Gospodarie Comunala Brasov, str. Vlad Tepes nr. 13, conducatorii de grupuri si intreprinderi de servicii comunale din 35 de judete si din municipiul Bucuresti si în conditiile desfiintarii unor institutii centrale de coordonare (Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, Comitetul de Stat al Planificarii, etc.) s-au discutat problemele stringente, încercând sa se gaseasca un mod unitar de actiune.
În acest scop s-a încheiat procesul verbal de constituire a Asociatiei Profesionale a Lucratorilor din Gospodaria Comunala si Locativa din România si dupa analiza a doua variante (Brasov sau Bucuresti) s-a stabilit ca sediul asociatiei sa fie în capitala. În acelasi an, în temeiul Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor de stat ca regii autonome si societati comerciale, întreprinderile judetene (grupurile de întreprinderi) de gospodarie comunala si locativa s-au farâmitat, înfiintându-se o multime de unitati locale.
În noile realitati economice si legislative, APLGCL nu s-a implicat în solutionarea problemelor din gospodaria comunala si locativa, fapt care impunea o noua forma de asociere.
Consfatuirea din 19 mai 1993 de la Brasov
HG nr. 206/1993 a stabilit unele masuri pentru continuarea liberalizarii preturilor si tarifelor, prin negociere, pe baza cererii si ofertei, împrejurare în care conducatorii de întreprinderi se aflau în fata unor noi provocari.
În acest context s-au întrunit, în ziua de 19 mai 1993, la sediul RA COMPREST din Brasov, directori de întreprinderi din judetele Brasov, Covasna, Mures, Sibiu si au discutat probleme specifice de gospodarie comunala . Totodata s-a convenit sa se elaboreze un proiect de statut pentru constituirea unei asociatii profesionale de zona, urmatoarea întâlnire urmând sa aiba loc la RAGCL Sfântu Gheorghe.
Etapele constituirii Ligii CITADINA
1. Liga "Ardealul de Sud"
La data de 14 octombrie 1993 s-a organizat la Sugas o întrunire la care au participat reprezentanti din 15 întreprinderi (Anexa 2) care au aprobat statutul Ligii Unitatilor de Gospodarie Comunala si Locativa – "Ardealul de Sud" si au ales Consiliul de Conducere2. Liga "Ardealul"
Conferinta din 12-13 octombrie 1995 de la Poiana Brasov a însemnat un moment important în activitatea Ligii, întrucât:
- la lucrari au luat parte un numar fara precedent de participanti;
- s-a propus modificarea statutului Ligii din Liga profesionala în Liga profesionala si patronala si schimbarea denumirii din Liga "Ardealul de Sud" în Liga "Ardealul";
- s-a ales un Consiliu de conducere din 9 membri cu 2 vicepresedinti (Anexa 3);
- s-a aprobat Programul de perfectionare în teoria si practica manageriala.3. Liga "CITADINA" a Serviciilor Comunale
Conferinta din 10-11 ianuarie 1996 de la Deva a facut bilantul activitatii de la înfiintarea asociatiei, constatând o mai mare arie de cuprindere si preocupari si în consecinta a schimbat denumirea în Liga "CITADINA" a Serviciilor Comunale, a aprobat statutul de Liga profesionala si patronala, precum si înfiintarea Centrului de Managemet.4. Liga "CITADINA" a Serviciilor Comunale si Ecologice din România
Conferinta din 19-20 martie 1998 de la Poiana Brasov a însemnat un nou moment remarcabil întrucât a dezbatut si aprobat:
- confirmarea primirii a 9 membri care au aderat la Liga;
- înfiintarea Comisiei Nationale de Salubritate si Ecologie, condusa de un vicepresedinte;
- alegerea Consiliului de conducere cu 11 membri si 3 vicepresedinti;
- denumire: "Liga CITADINA a Serviciilor Comunale si Ecologice din România".Mentionam ca lucrarile Conferintei au fost larg mediatizate sub titluri ca: "Patronatul doreste o strategie clara a dezvoltarii serviciilor de gospodarie comunala" – Curierul National 4/5 aprilie 1998.
5. Liga "CITADINA" a Serviciilor Publice si Comunale din România
Conferinta din 12-13 mai 2004 organizata la Sibiu a reprezentat un moment important intrucat a dezbatut si aprobat schimbarea denumirii in Liga "CITADINA" a Serviciilor Publice si Comunale din România.STATUTUL ASOCIATIEI "LIGA CITADINA A SERVICIILOR PUBLICE SI COMUNALE DIN ROMANIA"
-
Evenimente